Ekologiska Hamik är en liten, söt paprika med god och intensiv smak.
Vetenskapligt namn
Capsicum annuum
Sortbeskrivning
Utvecklingstid ca 130 dagar.
Vår nya stora favorit bland små söta paprikor!
Vikt cirka 30-50 g, längd ca 9 cm, 3,5 cm vid fästet, mycket få frön i fröhuset.
Ger cirka 20 frukter vid odling i kallväxthus.
God och intensiv smak men inte så ensidigt söt som en del hybrider är.
Behöver normalt inte gallras.
Bra till containerodling.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Peber / Paprika / Peber / Paprika / Pepper / Paprika
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Grobarhet lägst 80% för frökonstanta sorter
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Paprika odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Paprika angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus.