Vår ekologiska Domino är en brytböna med stabila plantor som ger hög skörd. Harricot Verts är brytbönor som skördas tidigt.
Vetenskapligt namn
Phaseolus vulgaris
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 55 dagar vid sådd i slutet av maj. Förädlad av Holland Select. Sorten ger mycket hög skörd på välutvecklade plantor, 60-65 baljor på en planta har vi noterat.
Ganska höga stabila plantor, baljor 12-14 cm långa, ca 7 mm i diameter.
Vikt ca 6-9 g/balja. Släta och mörkt gröna.
Fröet i baljan utvecklas långsamt, varför även varje balja har lång skördetid. Man kan skörda under mer än en månad.
Vi har noterat 400-500 g i skörd per planta, varierande på skördetidpunkt.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Buskbønne / Brekkbønne / Taittopapu / Dwarf Beans / Buschbohnen
Odling
Utsädesmängd: ca 15 frön/str
Radavstånd: 50-60 cm
Plantavstånd: ca 10-12 cm
Planthöjd: ca 45 cm
Lägsta groningstemp: för säker groning med obetat frö bör jordtemperaturen dock vara lägst 16°C.
Såtid: början av juni (viktigt! bönfrö måste sås i varm jord), när all risk för frost är över.
Sådjup: 3-5 cm
Groningstid: 7-10 dagar
1000 frön = 1M = ca 190 g
Grobarhet lägst 80%
Småfröiga sorter ger slanka baljor av Haricot Vert-typ. Men lägg märke till att de kräver lite högre marktemperatur för att gro bra!
Vitt frö.
Blötlägg ej bönor, de ruttnar, lägg hellre mellan fuktigt papper/handduk ett dygn, och så direkt.
Vi rekommenderar bönsådd på 3-5 cm djup. Djupare blir det för kallt, grundare äts fröet gärna upp.
Värm jorden med täckning (fiber/halm) en vecka före sådd, om våren är kall.
Allt fler förkultiverar bönor. Men var försiktig. Det är lätt att vattna för mycket och då ruttnar fröet. Måste sättas ut inom två veckor.